Anthropometric analysis of a communal space – FOOD TRUCK
Analiza antropometryczna punktu użyteczności publicznej – FOOD TRUCK
_
Ćwiczenie pozwalające poznać sposób korzystania z narzędzi wspomagania projektowania (m.in. do analizy i tworzenia założeń projektowych przy użyciu fantomów człowieka 5cK i 95cM w programie graficznym.
Zakres pracy:
1/ wybór punktu użyteczności publicznej do analizy antropometrycznej,
2/ Inwentaryzacja wymiarowa wybranego punktu usługowego
3/ Analiza antropometryczna uwzględniającej relację człowieka (użytkownika, klienta – z obiektami w jego najbliższym otoczeniu, za pomocą fantomów człowieka 5cK i 95cM (od strony klienta i od strony sprzedawcy). Pojawiły się miejsca konfliktu z osobą – zaznaczone np. czerwonym konturem, opatrzone numerem porządkowym wraz z opisem nieprawidłowości.
4/ Propozycja zmian poprawnych parametrów rozwiązania – korekta istotnych elementów, poprawa relacji pomiędzy przestrzenią użytkową a użytkownikiem zaznaczona kolorem zielonym i opisem.
Cel pracy: nauka wykorzystania fantomów w pracy projektowej (w tym tworzenia założeń antropometrycznych do projektu)